Bank_1

As part o the £600m Bank Station upgrade, HOCHTIEF provided new step-free access to the Waterloo and City lines at Bank Station via a new station entrance. Our scope of work included building two adits, which link the new entrance to the existing station, and fit out of the new station entrance box.

Key features:

  • 2 hand-dug, reinforced concrete adits
  • 2 reinforced concrete lift shafts
  • Supply/installation of 2 lifts and 4 escalators
  • Gateline and ticket machines
  • Services installation

Space constraints presented one of the biggest challenges on the scheme. As plant movement is restricted on the small site, we installed temporary hoists and tracks that allowed us to move material without using large plant. We also maximised off-site manufacture of fit-out elements wherever possible to ease worksite congestion.

We used careful monitoring while building the passageways connecting the new station entrance to the existing station to avoid damaging the existing infrastructure, and we used sound barriers, hoarding and noise monitoring to ensure we kept noise to a minimum.

When a tunnel break was needed to connect the new passages to existing tunnels, we informed travellers of a passageway closure well in advance to minimise disruption.

We challenged designs to create safer, lower cost solutions, including using a ‘static transfer switch’, rather than an Uninterruptible Power Supply, and relocating the ventilation system condenser unit into a room within the Station Box. These changes reduced capital as well as maintenance costs and reduced the amount of storage space needed. Our works will increase capacity and improve accessibility to achieve London Underground’s aim to Keep London Moving and Growing.